pondelok 1. marca 2010

Grilltrip to Tronkberget (680 a.s.l.)


Yesterday we was with some friends to the trip to Tronkberget, the nearest mountain. Is not very hihg but most beautiful outlooks was from the top. We gones and climb sometimes up more like 3 hours in the deep snow and across pine wood forest. Up is the small cabine for turists and there we had an fire for to grill a sausages.

http://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=petragast&target=ALBUM&id=5443372694990008769&authkey=Gv1sRgCOPbxMm56dDp_gE&feat=email

1 komentár:

  1. Včera som sa zúčastnil celkom namáhavého výstupu na neďaleký vršok Tronkberget. Nebol ani tak vysoký, ako strmý a dosť pomaly sa naň štveralo v 1,5 m snehu a snežniciach, kedy sa sem - tam aj šmýkalo trochu dolu. Výstup nám, nakoľko vrch je hneď pri škole trval viac ako tri hodiny. Ale ako určite väčšina vie ten pohľad dolu a na okolie stojí za tú námahu. Cesta ledva na snežnice, okolo staré pokrútené brezy a špicaté ostré smreky celkom pohltené do snehovej pokrývky. hotová rozprávka, a to ticho. Jore na vrchole sme boli trochu mokrí a spotení a tak sme rýchlo museli založit v kolibke oheň. Aspoň čo sme sa najedli a upiekli párky, trochu zohriali, už bolo na čase ísť naspať. Dolu sa samozrejme ide lepšie, až na pár strmákov, kde sa naozaj šmíkalo. Vyriešili sme to samozrejme bravúrne: sadnúť na snežnice a odrážať sa rukami. Dolu sme boli teda dosť rýchlo. Naokolo, na vrchole nebolo živej duše, zver žiadna, vtáctvo prelietalo sem tam a kdesi v diaľke sa mihotali biele končiae Femundsmarského parku na pravej strane a Rondanské hory na ľavoboku. V našom okolí sme nenašli ani stopy povestného rosomáka.A to teploty z -29 st. C v noci, poľavili na -3 st. C cez deň. Počasie priam ukážkové a podmienky vyditeľnosti nad 70 km.
    Zopakovali sme si kladenie ohňa na snehu s pomocou podporných driev a ako podpal nám slúžila brezová kôra a všetky dostupné druhy lišajníkov, čo sa v okolí chatky našli. Horelo to vynikajúco. Ale na kresanie nebolo času, boli sme dosť mokrí a začínalo nam byť zima. Tak zasa krásne strávený deň uprostred nórskej divočiny.

    OdpovedaťOdstrániť