sobota 20. februára 2010

Po stopách rosomáka



Ak ste s tých, čo trávia čas potulkami prírodou a nesedia ako lenivci doma, lebo chcú čosi vidieť , treba neleniť a zobrať batoh a ísť. Veď úspech je, už len keď neprší. A stará známa vetička: nenexistuje zlé počasie, ale zlé vybavenie.

Tak teda čo nesmie chýbať vo vašom v batohu? Predovšetkým sa treba kvalitne obliecť a to od hlavy po päty. Ak sa brodíte snehom po pás rýchlo sa unavíte a teploty tu nie sú ako na Slovensku. Dobré rukavice, čiapka a šál alebo hrubá šatka sú nie výsadou ale nevyhnutnosťou. Samozrejme bundu a nohavice nespomínam. V batohu by nemal chýbať kompas a mapa oblasti lebo v zime je niekedy lepší ako GPS navigácia, ktorá môže zmrznúť. Treba rátať s mapou, aby ste sa nestratili. Človek sa v prírode môže vyznať veľmi dobre, ale keď je stále rovnaká, začína mať pochyby. Každý koho tu stretávam ma dlhý nôž vždy na opasku, lebo v zime s rukavicami je lepšie manipulovať s masívnejším nástrojom. Ako povedal môj priateľ zo stráže prírody nôž, oheň a svetlo je vonku nevyhnutné. Teda zápalky. Kresadlo a zapaľovač je síce dobrá a užitočná vec, ale vy potrebujete oheň čo najskôr a ak neviete majstrovsky ovládať kresadlo je vám aj zapaľovač k ničomu. Termoska s teplým čajom urobí lepšiu náladu a čokoláda ju len potvrdí. Ale ak idete na dlhšie je lepšie sa najesť pred vychádzkou, no zároveň mať rezervné jedlo v batohu. Únava sa dostaví rýchlejšie, ako by ste čakali. Na jedlo a elektroniku určite pozor, všetko zamrzne od teplôt pod hranicou – 10 st. C, vám skamenie čokoláda, jedlo bude ako z mrazničky a baterka, či mobil vám nebudú fungovať. Najbezpečnejšie miesto pre ne je v bunde, čo najbližšie pri tele. Tu sa celkom zíde aj píšťalka na privolanie pomoci pri nejakých problémoch. Ľudia často chodia von a tak sa percento úspešnosti privolania pomoci zvýši. Z vlastnej skúsenosti spomeniem aj multifunkčný vreckový nôž. Je takmer na všetko.


Tam vonku sú silnejšie mrazy už koncom dňa a dlho stáť na jednom mieste bez pohybu nevydržíte viac ako pol hodinu. Dá sa pomôcť spacákom, alebo oblekom čo tu všetci nosievajú na oblečení. Vyzerá, ako polárnický a z vnútra má kožušinu, ale je celkom obyčajný a pomerne lacný. Ľudia sa do neho zabalia keď idú chytať ryby.

2 komentáre:

  1. pravá horná fotka sú naozaj stopy rosomáka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. By tracking of wolverine (Jerv)
    Iff U can go to nordic wildernes U must remember for some very important thinks. More peoples can gone walking across a wild areas, but more alone. Than U need some good equipment with U as well.

    of corse U need a good knife one with long blade for better holding in the hand, when U working in the winter with the gloves. And one smal for the smallish work. Best is knive like multitool with more functions.

    Than U need good compas and map of terrain. Because without this components Ur will realy fast a lost in similar ground whitch is more here.

    Here is good clothes and warm no necesity but like necesarily. Without winter additions U will fast be a freeze in, and dead.

    than is good to have an whistel for faster calling an help. Some pocket light iff will be Ur trip a longer. Rope with lenght 5 meters wil be a good helper for more. Some matches or lighter.

    Chocolate and sweets will an better feeeling to invoke. But remember outdoor wil be temperatures like - 10 and all wil be frozen and lost a taste. Took it to U jacket the nearest Ur body.

    Thikgs like camera, GPS, Cell phone and other electronics, like an headlamp must bee near body too, it will be frozen and unfunctionable.

    There, out are freeze, the pauses more like the few moments for drink or to eat like 10 minutes are impossible. U dont outwear like 10 ar 15 minutes.
    Take a care of Ur trips into the nordic wildernes

    OdpovedaťOdstrániť