sobota 17. apríla 2010

Labutie jazero 3. a 4. apríla

Po zaujímavom, poznávacom výlete na fjordy a do srdca Nórska sme sa vrátili do Evenstadu niečo okolo pol tretej ráno. V horách, kde sme plánovali prespať, husto snežilo. Vystriedali sme asi všetky druhy počasia, čo sa tu dajú vystriedať..
Od slnečného fjordu, cez snehové víchrice náhorných planín až po daždivé chvíle v Bergene..
Po dvojdňovej oddychovej a oslavnej prestávke nám asi nestačilo a na sviatky sme sa vybrali do hôr neďaleko Evenstadu. Zmysleli sme si, že pôjdeme obzrieť jazero opradené mnohými legendami našich spolužiakov. Cesta bola sem - tam namáhavá kôli kašovitému topiacemu sa snehu nám sťažovala pochod s batohmi. Postupovali sme pomaly, no s pohľadmi na posledné zasnežené vrcholky, strácajúcej sa sily severskej zimy.
Jazero bolo ešte pod snehom a ľadom a tak sme sa po štvorhodinovom putovaní zložili v malej celkom útulnej kabínke, akých je v Nórsku na stovky. Po večeri sme ešte obzreli okolie a zaliezli do spacákov.
Noc bola dosť chladná, teplota sa vyšplhala až na -15 st. C. Ale nadránom som si privstal a ako začalo svietiť slnko už som bol hore. Lenže po 15 minútach fotenia som zasa zaliezol do spacáku. Okolo desiatej ráno už bolo na slnku asi 20 st. C. Neskutočné..
roztopili sme sneh, lebo sa nám minula všetká voda a po menšej prechádzke cez zamrznuté jazero sme šli naspať domov.

http://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=petragast&target=ALBUM&id=5460083460201841857&authkey=Gv1sRgCKfit_f30ebDAQ&feat=email

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára